top of page

Je voert veel gesprekken voor je werk. Misschien met klanten, of met je medewerkers, met wie dan ook. En je kent het vast dat je ergens voelt: We zitten langs elkaar heen te praten. Je voelt jezelf niet relaxed in gesprek, je zit je misschien op te winden, of je baalt dat iemand niet luistert. Of je merkt vooral dat de ander chagrijnig is.
Wat je misschien ook kent als dit gebeurt, is dat je dan maar gewoon over die inhoud blijft praten. Over het onderwerp zelf. Over de auto, over het verkooptraject, of de taken van je medewerker: whatever.
En misschien heb je al gemerkt dat dat om precies te zijn totaal niet werkt.
Hashtag: jammer.
Serieus: je wil echt dat gesprekken soepeler verlopen en dat misverstanden en irritatie sneller uit de lucht zijn. Dan heb ik voor jou drie eenvoudige stappen.
Stap 1 /
Laat blijken dat je de ander hoort.
Veel mensen voelen zich in een gesprek niet altijd goed begrepen. Of beter: veel mensen voelen zich totaal niet begrepen! En dat roept vaak nogal wat op. ‘Luister dan!’ zou iemand willen zeggen, maar dat doen ze niet, ze denken het.
Wat je kan doen om te zorgen dat iemand zich wel gehoord voelt is samenvatten op de inhoud die je zojuist gehoord hebt.
Een voorbeeld: er is een nieuw software systeem bedacht. De ene collega pikt het zo op, de ander niet. Die vindt dat moeilijk. Stel met die collega heb je een gesprek. Hij zegt ‘Ja, ik ben net gewend aan het huidige systeem. De nieuwe manier van werken kost een half uur extra. Van mij hoeft dat nieuwe systeem niet. Waarom moet in vredesnaam altijd alles anders?’
Wat velen doen in zo’n situatie is met een tegenargument komen. En dat werkt meestal slecht. To say the least.

Wat beter werkt is even kort samenvatten wat die ander zegt op inhoud en dat brengt je meteen bij de volgende stap:

Stap 2 /
Benoem de emotie.
Dus dan zeg je bijvoorbeeld ‘Ok, ik hoor je zeggen dat je met het huidige systeem juist blij bent, je zegt ook dat het al druk genoeg is en volgens mij hoor ik dat je er behoorlijk klaar mee bent dat er weer een nieuw systeem is.’
Het effect van deze - sorry voor het woord - interventie is dat iemand zich vaak echt gehoord voelt. En als je in je houding dan echt laat merken dát je echt luistert dan nodig je iemand uit om meer te vertellen.
Het voordeel is dat je ontdekt wat er allemaal nog meer speelt én dat mensen zich echt gehoord voelen.
Stap 3 /
Is dat je de ander dus uitnodigt om er meer over te vertellen.
Daarna, als iemand echt heeft kunnen vertellen hoe zij of hij zich voelt kun je naar de inhoud en eventueel een oplossing.

Tot slot:
Wat ik in al die jaren gemerkt heb is dat velen dit ooit wel eens in een training gehoord hebben, maar dat zelfs zij het nog steeds spannend vinden om het te doen.
De gedachten die mensen hebben is: ‘dan trek ik een beerput open’, ‘dan wordt het nog erger’ en mensen zijn vaak bang dat ze de controle verliezen.
Daarover wil ik zeggen: in bijna alle gevallen voelt de ander zich gehoord. Echt gehoord. In een wereld waar veel gepraat wordt en weinig geluisterd is dat voor velen toch zeldzaam. Dit gaat over echt contact durven maken.
En daar laat ik altijd de keuze aan jou: wil je echt contact maken of liever niet. Ik zou toch kiezen voor dat contact en de moeite om elkaar echt te begrijpen.
bottom of page